Tuberculoza. Cauze, factori de risc și metode de diagnostic.
Tuberculoza (TBC) este o boală infecțioasă cauzată de bacteria Mycobacterium tuberculosis. Aceasta afectează în principal plămânii, dar poate implica și alte organe, cum ar fi rinichii, oasele, creierul sau ganglionii limfatici. Tuberculoza poate fi, în funcție de modul în care se manifestă, de două feluri:
- Latentă - Bacteria este prezentă în organism, însă nu produce simptome și nu este contagioasă. Aceasta poate deveni activă.
- Activă - Provoacă simptome și este contagioasă.
Care sunt cauzele tuberculozei?
Tuberculoza este o boală care se răspândește pe cale aeriană. Atunci când o persoană infectată cu bacteria Mycobacterium tușește sau strănută, eliberează picături mici care conțin bacterii, în aer. Persoanele din apropiere pot inhala aceste particule, riscând astfel să se infecteze. Atunci când sistemul imunitar este slăbit, șansele de infectare sunt mult mai ridicate.
Care sunt factorii de risc?
Există anumiți factori care pot crește probabilitatea de infectare sau de dezvoltare a bolii. Printre aceștia se numără:
- Persoanele în vârstă sau sugarii;
- Sistemul imunitar slăbit;
- Infecția cu HIV;
- Fumatul;
- Călătoriile în regiuni cu incidență crescută de tuberculoză.
Care sunt simptomele tuberculozei?
Simptomele tuberculozei pot fi variate, deoarece depind de tipul și stadiul bolii. Cele mai comune însă sunt:
- Dificultăți respiratorii;
- Durere toracică sau abdominală;
- Lipsa apetitului;
- Febră și frisoane;
- Transpirații nocturne.
Care sunt metodele de diagnosticare?
Pentru a stabili diagnosticul de tuberculoză pulmonară, medicul specialist va realiza o examinarea clinică și va analiza simptomele pacientului. De cele mai multe ori, pentru confirmarea diagnosticului, acesta poate recomanda realizarea unor analize de laborator și efectuarea unor investigații imagistice. Prin urmare, pot fi recomandate următoarele proceduri:
- Test cutanat pentru verificarea prezenței Mycobacterium tuberculosis;
- Tomografie computerizată;
- Radiografie pulmonară;
- Teste de sange;
- Teste de spută (examen microscopic).
Care sunt formele de tratament ale tuberculozei?
Tratamentul tuberculozei este unul de tip medicamentos și presupune administrarea unor combinații de antibiotice, de obicei pe o perioadă de 6-9 luni, în funcție de severitatea bolii și de răspunsul pacientului la tratament. În cazul în care medicamentele nu sunt eficiente în tratarea bolii, deoarece bacteria a căpătat rezistență la acestea, atunci poate fi necesar tratamentul chirurgical.
Specialiștii medicali vor decide care sunt procedurile de diagnosticare și tratament adecvate, în funcție de simptomele și istoricul pacientului. Astfel, pacientul se poate asigura că va primi un diagnostic precis și un plan de tratament eficient.
Clinica imagistică ScanMed este formată din medici și cadre medicale specializate care vă vor ghida pe parcursul oricărei investigații imagistice, în siguranță. Tehnologia pe care o folosim în cadrul clinicii este de ultimă generație, ceea ce facilitează un diagnostic precis. Pentru mai multe informații, ne puteți contacta la numărul de telefon 021 9215.
Articole recente

Radiografie genunchi. Recomandări și afecțiunile pe care le poate depista.
Radiografie genunchi. Recomandări și afecțiunile pe care le poate depista. Radiografia genunchiului este o procedură neinvazivă, care folosește o cantitate mică de raze X pentru

Ecografie mamară. Când este recomandată și care sunt beneficiile?
Ecografie mamară. Când este recomandată și care sunt beneficiile? Ecografia mamară este o investigație imagistică care se folosește de ajutorul ultrasunetelor, pentru a crea imagini