17 Ian
Radiografia pulmonară. În ce constă investigația și ce afecțiuni poate descoperi?
Radiografia pulmonară este o investigație imagistică ce se folosește de raze X pentru a examina și crea imagini precise cu plămânii și structurile sale. Aceasta este cea mai frecventă examinare radiologică, datorită capacității sale de a descoperi prezența de lichid sau aer în plămâni.
Care sunt simptomele ce pot semnala necesitatea unei radiografii pulmonare?
Există o serie de simptome ce pot alarma pacienții în legătură cu starea de sănătate a plămânilor lor. Acestea pot varia considerabil în funcție de tipul și severitatea bolii, însă există câteva simptome principale ce se manifestă în mod frecvent:
- Oboseală și frisoane;
- Dificultăți de respirație;
- Tuse sau tuse cu sânge;
- Dureri în piept;
- Febră și amețeală;
Care sunt afecțiunile ce pot fi identificate cu ajutorul radiografiei pulmonare?
Principalele afecțiuni care afectează funcția respiratorie și pot fi identificate cu ajutorul acestei investigații sunt:
- Pneumonie
- Tumori la plămâni
- Acumularea de aer sau lichid în plămâni
- Bronșită
- Astm
- Tuberculoză
- Fibroza pulmonară
Acestea sunt doar câteva dintre afecțiunile ce pot fi depistate. Există o varietate de probleme de sănătate ce pot fi diagnosticate de către medicul specialist, în urma investigației.
Care sunt beneficiile radiografiei pulmonare?
Câteva dintre principalele beneficii sunt:
- Investigația este rapidă și relativ ieftină față de alte proceduri imagistice.
- Procedura este non-invazivă și implică expunerea pacientului la o doză mică de radiații.
- Radiografiile sunt utile pentru a verifica starea de sănătate a plămânilor după intervenții chirurgicale.
- Radiografia pulmonară poate examina și alte structuri din cavitatea toracică în afară de plămâni, precum inima, vasele de sânge și diafragma.
- Radiografia pulmonară poate fi folosită și ca metodă de screening, deoarece poate detecta afecțiuni încă din stadiile incipiente de dezvoltare a bolii, înainte ca simptomele să se agraveze.
Care sunt contraindicațiile și riscurile acestei investigații?
Procedura este contraindicată în cazul femeilor însărcinate, în special în primul trimestru al sarcinii, deoarece expunerea la raze X poate cauza complicații fătului. De asemenea, expunerea repetată a oricărui pacient la raze X, poate prezenta un risc redus de a dezvolta cancer.
Radiografia pulmonară este contraindicată copiilor mici, deoarece aceștia sunt mai sensibili la radiații. Există însă și cazuri în care aceasta este necesară, situații în care se vor folosi doze mici de radiații X.
ScanMed este o clinică medicală cu aparatură de ultimă generație și personal specializat, ce vă poate ajuta în realizarea celor mai eficiente metode de diagnostic pentru dumneavoastră. Pentru mai multe detalii despre realizarea investigației tip radiografie pulmonară în cadrul clinicii noastre, puteți accesa https://scanmed.ro/rx. Dacă aveți nevoie de mai multe informații sau doriți să realizați o programare, nu ezitați să ne contactați la numărul de telefon 021.9215
Articole recente
Ecografia tiroidiană. Când se recomandă investigația?
Ecografia tiroidiană este o investigație imagistică non-invazivă și nedureroasă, care folosește ultrasunete pentru a crea imagini precise ale structurilor glandei tiroide. Examinarea
Artrita reumatoidă. Care sunt simptomele afecțiunii și factorii de risc?
Servicii medicale RMN/CT/RX
Servicii medicale de înaltă performanță, susținute de tehnologie de vârf. Calitate și precizie în diagnosticul medical.