Radiografia. Informații despre procedură și riscurile acesteia.
Radiografia este o procedură imagistică ce folosește raze X pentru a crea imagini ale structurilor interne ale corpului. Investigația este nedureroasa, neinvazivă și reprezintă una dintre cele mai des folosite proceduri imagistice.
Fasciculele de raze X sunt un tip de radiație electromagnetică înaltă care poate să pătrundă prin țesuturile corpului uman, fiind absorbite în funcție de densitatea și compoziția acestora.
Ce afecțiuni poate depista o radiografie?
Radiografia poate depista numeroase probleme de sănătate, însă printre cele mai frecvente afecțiuni depistate de radiografie se numără:
- Fracturi osoase;
- Infecții pulmonare (ex: pneumonia);
- Probleme dentare;
- Afecțiuni articulare (ex: artrita);
- Anomalii ale structurilor organelor;
- Probleme ale tractului digestiv.
Care sunt factorii de risc?
Există anumiți factori care pot crește probabilitatea de infectare sau de dezvoltare a bolii. Printre aceștia se numără:
- Persoanele în vârstă sau sugarii;
- Sistemul imunitar slăbit;
- Infecția cu HIV;
- Fumatul;
- Călătoriile în regiuni cu incidență crescută de tuberculoză.
Când se recomandă radiografia?
Radiografia este recomandată atunci când este necesară o evaluare rapidă și eficientă a structurilor interne ale corpului, pentru a diagnostica sau monitoriza anumite afecțiuni. Câteva simptome care pot semnala afecțiunile identificate de radiografie sunt:
- Durere puternică sau persistentă în oase, articulații, spate sau abdomen;
- Umflături, vânătăi sau deformări;
- Dificultăți de respirație, tuse persistentă sau dureri în piept;
- Mobilitate limitată;
- Senzație de corp străin.
Radiografia ajută, de asemenea, la urmărirea evoluției tratamentelor în cazul bolilor maligne sau problemelor osoase.
Cum se desfășoară procedura radiografiei?
Pacientul poate fi rugat să îndepărteze bijuteriile sau alte obiecte metalice care ar putea interfera cu imaginea. Pacientul este așezat sau poziționat în așa fel încât zona care trebuie scanată să fie în fața aparatului de raze X. Imaginile sunt captate digital cu ajutorul razelor x iar după finalizarea procedurii, pacientul își poate relua activitățile în mod normal.
Riscurile radiografiei
Deși radiografia este o procedură per total sigură, expunerea la raze X poate aduce o serie de complicații, în special dacă expunerea are loc în mod frecvent. Cantitatea de radiații la care o persoană este expusă depinde de organul care este investigat.
- Radiațiile pot afecta dezvoltarea fătului în cazul femeilor însărcinate;
- Poate crește riscul de efecte adverse pe termen lung, inclusiv riscul de cancer;
- În cazurile în care se folosesc substanțe de contrast, unele persoane pot avea reacții alergice.
Fiecare metodă de imagistică, fie că este vorba de radiografie, ecografie, RMN sau CT, are propriile sale beneficii și riscuri. Alegerea investigației potrivite depinde de simptomele pacientului, de tipul afecțiunii și de eventualele contraindicații. În acest sens, medicul va recomanda tehnica de imagistică cea mai adecvată pentru a stabili diagnosticul corect.
ScanMed este o clinică medicală specializată în imagistică medicală, care vă poate ghida pe tot parcursul acestui tip de investigație. Clinica este dotată cu aparatură de ultimă generație și este formată doar din cadre medicale specializate. Pentru mai multe informații despre investigația tip radiografie realizată în cadrul ScanMed, puteți accesa pagina noastră sau ne puteți contacta la numărul de telefon 021 9215.
Articole recente

Radiografie genunchi. Recomandări și afecțiunile pe care le poate depista.
Radiografie genunchi. Recomandări și afecțiunile pe care le poate depista. Radiografia genunchiului este o procedură neinvazivă, care folosește o cantitate mică de raze X pentru

Ecografie mamară. Când este recomandată și care sunt beneficiile?
Ecografie mamară. Când este recomandată și care sunt beneficiile? Ecografia mamară este o investigație imagistică care se folosește de ajutorul ultrasunetelor, pentru a crea imagini