Ecografie pediatrică la șold pentru nou-născuți. Când se recomandă și care sunt beneficiile?
Ecografia de șold la bebeluși este o investigație imagistică non-invazivă, care examinează funcționarea și dezvoltarea articulației șoldului. Această procedură este cel mai frecvent utilizată pentru a detecta displazia de dezvoltare a șoldului și poate fi realizată în primele 6 luni de viață.
Ce este displazia de dezvoltare a șoldului?
Displazia de dezvoltare a șoldului este o afecțiune în care articulația șoldului nou-născuților este slăbită și prezintă anomalii în funcționare. Capul femurului nu este poziționat bine în cavitatea șoldului, ceea ce poate duce la instabilitate sau chiar dislocație completă.
Aceasta poate apărea din cauza nașterii pelvine, tensiunii asupra șoldului în timpul nașterii, istoricului familial, oligohidramniosului sau din cauza poziției fetale înghesuite.
Când se recomandă investigația?
Ecografia de șold la bebeluși este în special recomandată pentru nou-născuții care prezintă un risc mai crescut de displazie de dezvoltare a șoldului sau la recomandarea medicului pediatru, în cazul în care acesta suspectează existența unor factori de risc.
Bebelușul poate manifesta și anumite simptome fizice care pot indica necesitatea unei ecografii:
- Incapacitatea de a mișca coapsa spre exterior;
- Diferență de lungime la nivelul picioarelor;
- Deformări ale coloanei vertebrale;
- Alte probleme ortopedice asociate: artroza șoldului, contracturi musculare, picior strâmb congenital.
Specialiștii recomandă realizarea investigației în primele săptămâni de viață, deoarece în acea perioadă șoldurile sunt formate predominant din cartilaj, iar astfel vizualizarea posibilelor anomalii devine mai ușoară.
Care sunt beneficiile ecografiei la șold pentru nou-născuți?
Ecografia pediatrică la șold pentru nou–născuți este o investigație sigură, care prezintă numeroase benficii pentru identificarea precoce a afecțiunilor bebelușilor. Printre aceste beneficii se numără:
- Diagnostic precis;
- Nu utilizează radiații și poate fi utilizată în mod repetat, dacă este necesar;
- Este rapidă și nedureroasă;
- Potrivită pentru monitorizarea evoluției șoldului;
- Costuri mai mici comparativ cu alte investigații imagistice.
Cum decurge ecografia la șold pentru nou-născuți?
Pregătirea pentru investigație este una simplă și presupune hrănirea bebelușului înainte de începerea acesteia, pentru ca nou-născutul să se simtă cât mai relaxat și liniștit până la finalizarea procedurii. De asemenea, este indicat să îmbrăcați bebelușul cu haine largi, care pot fi îndepărtate ușor în zona șoldului.
Nou-născutul va fi așezat pe o parte pe masa de examinare, după care îi va fi aplicat pe zona șoldului un gel special care ajută la transmiterea ultrasunetelor. Medicul specialist va deplasa un transductor special pe zona investigată, iar imaginile vor apărea în timp real pe monitorul aparatului.
Pentru informații suplimentare despre ecografia pediatrică la șold pentru nou-născuți, efectuată în cadrul ScanMed, ne puteți contacta telefonic: 021.9215. Clinica ScanMed utilizează echipamente de ultimă generație pentru a garanta rezultate precise pentru pacienți.
Articole recente

Radiografie genunchi. Recomandări și afecțiunile pe care le poate depista.
Radiografie genunchi. Recomandări și afecțiunile pe care le poate depista. Radiografia genunchiului este o procedură neinvazivă, care folosește o cantitate mică de raze X pentru

Ecografie mamară. Când este recomandată și care sunt beneficiile?
Ecografie mamară. Când este recomandată și care sunt beneficiile? Ecografia mamară este o investigație imagistică care se folosește de ajutorul ultrasunetelor, pentru a crea imagini