Ești asigurat CAS? ScanMed deține contract CASMB și oferă decontări neliminate. AFLĂ MAI MULTE

Ești asigurat CAS? ScanMed deține contract CASMB și oferă decontări neliminate.

17 Ian

Ecografia musculoscheletală. Recomandări, beneficiile și limitările procedurii.

Ecografia musculoscheletală reprezintă o metodă de investigație neinvazivă și nedurerorasă, care nu prezintă efecte adverse. Această metodă imagistică oferă informații importante despre structurile aparatului locomotor. Ecografia musculo-scheletală prezintă imagini calitative ale muschilor, articulatiilor, țesuturilor moi, tendoanelor și cartilajelor, ce ajută medicul în realizarea unui diagnostic precis.

Când se recomandă realizarea unei ecografii musculoscheletale?

Ecografia musculoscheletală este o metodă imagistică ce prezintă rezultatele investigației foarte rapid. Este ideală în cazurile urgente. Deseori aceasta este folosită pentru interpretarea cazurilor sportivilor, deoarece aceștia sunt mai predispuși problemelor musculare, ale ligamentelor și articulațiilor.
Ecografia se poate recomanda și în completarea unui RMN, deoarece aceasta are o atribuție specifică ei. Ecografia musculoscheletală poate produce imagini și în timp ce corpul se mișcă. Astfel, aceasta poate oferi informații importante despre ce se întâmplă cu zona afectată și articulația, în timpul mișcării.

Afecțiunile ce pot fi depistate de ecografia musculoscheletală

Ecografia muscoloscheletală poate identifica multiple afecțiuni, printre care:

 

De asemenea se poate realiza o ecografie a țesuturilor moi, deoarece aceasta poate identifica corpuri străine în aceste țesuturi (bucăți de sticlă, așchii etc.)

Avantajele procedurii de ecografie musculoscheletală

Unul dintre avantaje este faptul ca ecografia este mai accesibilă ca preț față de alte metode imagistice. De asemenea, față de un RMN, și pacienții cu implanturi metalice pot beneficia de această investigație.
Un alt beneficiul al realizării unei ecografii muscoloscheletale este faptul că investigația se petrece rapid, și oferă rezultatele la fel de rapid. Aceasta permite mișcarea pacientului în timpul examinării, și oferă mai mult confort. Investigația nu este dureroasă și este sigură pentru organism.

Limitările procedurii de ecografie musculoscheletală

Chiar dacă prezintă un număr ridicat avantaje, aceasta nu este lipsită de limitările sale. Ecografia nu furnizează întotdeauna informațiile complete pe care alte investigații, cum ar fi RMN-ul, ar putea să le ofere într-un mod mai detaliat. Ecografia musculoscheletală poate fi considerată o metodă suplimentară de investigare, oferind informații suplimentare, și nu neapărat singura metodă de imagistică de care avem nevoie.

Cum decurge procedura de ecografie musculoscheletală?

Procedura este una foarte rapidă, care nu cauzează disconfort. Aceasta durează între 15 și 30 de minute. Pentru a începe procedura, pacientul se va așeza pe masa de examinare. Medicul vă poate ruga să mișcați zona afectată pentru a observa posibile anomalii atunci când există o formă de mișcare. Se va aplica un gel transparent pe zona examinată, ce va ajuta la mișcarea transductorului pe suprafață. Acest gel asigură trecerea eficientă a undelor sonore la nivelul zonei. Imediat după terminarea procedurii, gelul va fi îndepărtat și puteți să vă reluați activitățile.

Astfel, ecografia musculoscheletală are multe avantaje și beneficii pentru pacienți, dar și câteva limitări care ne pot opri din obținerea unui diagnostic complet. De aceea, este indicat să ascultăm sfatul medicului specialist și să respectăm metoda de diagnosticare pe care acesta o recomandă.
Pentru a satisface toate nevoile pacienților noștri, ScanMed oferă servicii complete de RX, RMN și CT. ScanMed dispune de tehnologie de ultimă generație, adaptată la standarde europene. Pentru mai multe informații despre serviciile noastre, contactați-ne la numărul de telefon 021.9215.

Articole recente