Ecografia musculo-scheletală. Simptome, afecțiuni și contraindicații.
Ecografia musculo-scheletală este o investigație imagistică care folosește ultrasunete pentru a examina țesuturile moi, articulațiile, mușchii, tendoanele și ligamentele. Aceasta este non-invazivă și nedureroasă, fiind folosită frecvent pentru diagnosticarea și monitorizarea afecțiunilor aparatului locomotor.
Care sunt simptomele care pot semnala nevoia unei ecografii musculo-scheletale?
Ecografia musculo-scheletală poate fi recomandată de un medic specialist, în cazul în care pacientul prezintă anumite simptome. Printre acestea se numără:
- Durere articulară puternică;
- Inflamații în jurul articulațiilor;
- Mobilitate redusă sau rigiditate;
- Entorse sau leziuni ale ligamentelor;
- Zgomote și “clicuri” în timpul mișcării;
- Senzație de amorțeală sau furnicături în anumite zone.
Ce afecțiuni poate depista?
Ecografia musculo-scheletală se recomandă pentru a identifica o serie largă de afecțiuni. Cele mai frecvente anomalii pe care le poate depista aceasta sunt:
- Leziuni de menisc;
- Hematoame;
- Lupus;
- Neuropatii periferice;
- Bursita;
- Artrita reumatoidă;
- Fracturi osoase;
- Osteoartrita;
- Rupturi de ligament sau entorse.
Care sunt beneficiile ecografiei musculo-scheletale?
Datorită tehnologiei avansate, această investigație are multiple beneficii pentru pacienți, principalul avantaj fiind precizia imaginilor pe care le obține. Alte beneficii ale investigației sunt:
- Non-invazivă și nedureroasă;
- Nu utilizează radiații ionizante;
- Obține imagini în timp real;
- Se desfășoară rapid (maxim 20 minute);
- Utilă pentru monitorizarea anumitor afecțiuni.
Care sunt contraindicațiile?
Deși investigația este una sigură, potrivită pentru majoritatea pacienților, aceasta ca oricare altă procedură, are și limitări. Printre ele se numără:
- Procedura nu poate diagnostica leziunile osoase foarte precis.
- Pentru un diagnostic corect în cazul tumorilor, sunt necesare investigații suplimentare.
- Nu poate examina o zonă care prezintă infecții sau răni.
- Structurile de înaltă densitate blochează semnalele ultrasunetelor.
- Nu poate examina total articulația șoldului.
În cazul în care specialistul consideră că ecografia nu este potrivită pentru pacient, acesta poate recomanda alte alternative precum RMN sau CT.
Cum se desfășoară procedura de ecografie musculo-scheletală?
Pacientul va fi poziționat pe masa de examinare, unde i se va aplica un gel incolor pe zona care urmează să fie examinată. Acesta ajută la transmiterea undelor. Specialistul medical va folosi un transductor pe care il va mișca pe piele înainte si înapoi, astfel reușind să obțină imagini cu structurile zonei examinate, în timp real. Ecografia durează de obicei între 15 și 30 de minute. După finalizarea investigației, pacientul își poate relua activitățile în mod normal.
ScanMed este o clinică medicală specializată în imagistică medicală, a cărui personal vă poate ghida pe tot parcursul acestei investigații. Clinica este dotată cu aparatură de ultimă generație și este alcătuită doar din cadre medicale specializate. Pentru mai multe informații despre ecografia tiroidiană realizată în cadrul ScanMed, puteți accesa pagina noastră sau ne puteți contacta la numărul de telefon 021 9215.
Articole recente

Radiografie genunchi. Recomandări și afecțiunile pe care le poate depista.
Radiografie genunchi. Recomandări și afecțiunile pe care le poate depista. Radiografia genunchiului este o procedură neinvazivă, care folosește o cantitate mică de raze X pentru

Ecografie mamară. Când este recomandată și care sunt beneficiile?
Ecografie mamară. Când este recomandată și care sunt beneficiile? Ecografia mamară este o investigație imagistică care se folosește de ajutorul ultrasunetelor, pentru a crea imagini