17 Ian
Problemele tiroidiene. Cum le putem preveni și care sunt metodele de tratament?
Glanda tiroidă este o glandă endocrină în formă de fluture situată sub mărul lui Adam. Această glandă ajută la o bună funcționare a organismului prin reglarea metabolismul și a sistemului nervos, precum și a altor sisteme din corp.
Pentru o funcționare optimă, glanda tiroidă are nevoie de iod. Atunci când consumăm cantitatea corespunzătoare de iod pentru corpul nostru, substanța trece în sânge iar tiroida o extrage și o folosește pentru a produce două tipuri de hormoni tiroidieni:
- Tetraiodotironina sau T4
- Triiodotironina sau T3
Glanda tiroidă produce majoritar T4, fiind forma predominantă de hormon tiroidian produsă și eliberată în sânge de această glandă. Deși glanda tiroidă produce mai mult T4, hormonul T3 are un impact mai semnificativ asupra organismului, datorită capacității de a regla metabolismul, temperatura corpului și alte funcții vitale.
Care sunt factorii de risc ce cresc predispoziția față de problemele tiroidiene?
Un factor mare de risc este reprezentat de sexul feminin. Femeile sunt mult mai predispuse la afecțiunile tiroidiene decât bărbații. Acest lucru se poate datora schimbărilor hormonale ce apar în timpul sarcinii, a pubertății sau a menopauzei. Alți factori de risc pot fi:
- Antecedentele familiale de tiroida sau boli autoimune
- Vârsta înaintată (peste 60 de ani)
- Deficitul de iod
- Expunerea la radiații
- Fumatul
- Anumite medicamente
Care sunt simptomele ce pot semnala probleme tiroidiene?
Cele mai des întâlnite simptome sunt:
- Anomaliile ritmului cardiac
- Stările de oboseală și anxietate
- Fluctuații ale greutății corporale
- Insomniile
- Căderea părului
- Deficitul de concentrare
- Inflamarea tiroidei
Care sunt principalele afecțiuni ale glandei tiroide?
Hipotiroidismul și hipertiroidismul sunt două afecțiuni comune ale glandei tiroide. Acestea pot afecta nivelul hormonilor tiroidieni și pot provoca diverse simptome și probleme de sănătate.
- Hipotiroidismul: glanda tiroidă nu produce suficienți hormoni tiroidieni pentru a satisface nevoile organismului.
- Hipertiroidismul: glanda tiroidă produce prea mulți hormoni tiroidieni.
Cum putem preveni problemele tiroidiene?
Deși nu putem preveni în totalitatea apariția problemelor glandei tiroide, există câțiva factori care pot ajuta la evitarea acestora. Unii dintre cei mai importanți factori sunt alimentația și mișcarea. Este esențial să practicăm activități fizice zilnic și să evităm alimentele și suplimentele bogate în iod. De asemenea, fumatul este foarte dăunător pentru glanda tiroidiană, deoarece substanțele pe care le conțin țigările pot mări semnificativ probabilitatea de apariție a hipertiroidismului.
Pentru a preveni eficient problemele tiroidiene vă recomandăm să realizați verificări periodice ale tiroidei pentru a depista posibilele probleme, precum nodulii, din timp.
Cum se realizează diagnosticul afecțiunilor tiroidiene?
Problemele tiroidiene pot fi diagnosticate de către specialiști pe baza unor proceduri precum investigațiile imagistice sau analizele de laborator. Metoda cea mai viabilă de diagnosticare se stabilește de către medicul specialist. După realizarea testelor specifice, personalul medical va analiza rezultatele și va concretiza un diagnostic precis.
Personalul ScanMed este alcătuit din cei mai buni specialiști ai domeniului medical, care vă pot îndruma către cea mai corectă metodă de diagnosticare pentru nevoile și simptomele dumneavoastră. Dacă aveți nevoie de mai multe informații sau doriți să realizați o programare, ne puteți contacta la numărul de telefon 021 9215.
Articole recente
Ecografia tiroidiană. Când se recomandă investigația?
Ecografia tiroidiană este o investigație imagistică non-invazivă și nedureroasă, care folosește ultrasunete pentru a crea imagini precise ale structurilor glandei tiroide. Examinarea
Artrita reumatoidă. Care sunt simptomele afecțiunii și factorii de risc?
Servicii medicale RMN/CT/RX
Servicii medicale de înaltă performanță, susținute de tehnologie de vârf. Calitate și precizie în diagnosticul medical.