Osteoporoza. Cauze, simptome și metode de diagnostic.
Osteoporoza, sau boala oaselor fragile, este o afecțiune caracterizată prin scăderea rezistenței oaselor și deteriorarea structurii țesutului osos. Această afecțiune nu are simptome evidente și este descoperită de cele mai multe ori în stadiile avansate, după apariția fracturilor. Cel mai frecvent apare la persoanele de gen feminin, aflate în postmenopauză.
Care sunt cauzele osteoporozei?
Cauzele apariției osteoporozei nu sunt cunoscute în totalitate, însă cercetările științifice au arătat conexiunea între afecțiune și dezechilibrul dintre osteoliză și osteosinteză. Acest dezechilibru este cel mai des întâlnit la persoanele cu vârste mai înaintate. De asemenea, osteoporoza poate fi cauzată de alte afecțiuni, precum:
- Hipertiroidie;
- Parkinson;
- Insuficiență renală cronică;
- Spondilită anchilozantă;
- Diabet;
- Sindromul Marfan.
Care sunt factorii de risc ai osteoporozei?
Factorii de risc ai osteoporozei pot fi atât modificabili cât și nemodificabili. Identificarea acestora este esențială pentru prevenție și menținerea sănătății osoase pe termen lung. Printre factorii de risc ai afecțiunii se numără:
- Indicele de masă corporală scăzut;
- Stilul de viață sedentar;
- Sexul feminin;
- Vârsta înaintată;
- Statura mică;
- Fumatul;
- Istoricul familial de osteoporoză;
- Deficit de calciu și vitamina D.
Care sunt simptomele afecțiunii?
Osteoporoza este adesea numită o „boală tăcută”, deoarece în stadiile incipiente este asimptomatică. În momentul în care aceasta avansează, țesutul osos se va pierde progresiv. Primul simptom evident care poate apărea este fractura, însă există și alte simptome pe care le poate manifesta. Acestea sunt:
- Scădere în înălțime;
- Durere osoasă sau articulară;
- Cifoză;
- Mobilitate redusă;
- Dispnee;
- Hernii la nivelul abdomenului.
Care sunt metodele de diagnosticare ale osteoporozei?
Osteoporoza poate fi diagnosticată cu ajutorul investigațiilor imagistice, analizelor medicale și evaluărilor fizice. Specialiștii medicali vor alege varianta de diagnosticare cea mai potrivită pentru pacient, în funcție de nevoile, simptomele și alergiile sale. Printre aceste metode de diagnostic se numără:
- DXA (Densitometria osoasă). Aceasta este cea mai folosită metodă de tratament, deoarece măsoară densitatea minerală osoasă.
- Radiografii. Sunt utilizate pentru detectarea fracturilor.
- CT. Ajută la analiza detaliată a structurii osoase.
- RMN. Ajută la analiza detaliată a structurii osoase.
- Analize de laborator.
Clinica imagistică ScanMed este formată din medici și cadre medicale specializate care vă vor ghida pe parcursul oricărei investigații imagistice, în siguranță. Tehnologia pe care o folosim în cadrul clinicii este de ultimă generație, ceea ce facilitează un diagnostic precis. Pentru mai multe informații, ne puteți contacta la numărul de telefon 021 9215.
Articole recente

Radiografie genunchi. Recomandări și afecțiunile pe care le poate depista.
Radiografie genunchi. Recomandări și afecțiunile pe care le poate depista. Radiografia genunchiului este o procedură neinvazivă, care folosește o cantitate mică de raze X pentru

Ecografie mamară. Când este recomandată și care sunt beneficiile?
Ecografie mamară. Când este recomandată și care sunt beneficiile? Ecografia mamară este o investigație imagistică care se folosește de ajutorul ultrasunetelor, pentru a crea imagini