17 Ian
CT cu substanță de contrast. Cum se realizează procedura?
Tomografia computerizată (CT) utilizează raze X și un computer pentru a produce imagini detaliate ale structurilor corpului. Pentru a obține o vizualizare optimă a organelor, se folosește adesea o substanță de contrast pe bază de iod. Tomografia computerizată este o procedură rapidă, neinvazivă și nedureroasă.
Ce este substanța de contrast?
Substanța de contrast este o substanță administrată înainte de investigație, ce îmbunătățește calitatea imaginilor. Substanța de contrast se mai numește și agent de contrast sau mediu de contrast. Acest agent acționează ca antagonist în relație cu radiațiile electromagnetice.
Computerul tomograf se folosește de substanța de contrast pentru opacizarea vaselor de sânge, articulațiilor, canalului rahidian etc. Aceasta poate fi administrată sub formă de lichid, oral sau prin injecție. De obicei, compușii pe bază de iod sunt administrați intravenos, în timp ce sulfatul de bariu este cel mai frecvent administrat oral.
Substanța de contrast este sigură pentru organism și se elimină singură din corp, prin urina. Există însă și unele cazuri în care substanța de contrast poate avea efecte adverse.
Este indicată realizarea unui CT cu substanță de contrast sau fără?
Substanța de contrast nu este necesară pentru toate investigațiile. De obicei, aceasta se administrează în cazul examinărilor regiunii toracale, abdominale și pelvine. Există și anumite părți ale corpului (precum articulațiile sau coloana vertebrală) care necesită rareori ajutorul substanței de contrast pentru vizualizarea imaginilor.
Care sunt efectele secundare ale substanței de contrast?
Principalele efecte secundare ce pot apărea în urma administrării substanței de contrast, sunt:
- Grețuri
- Crampe abdominale
- Amețeală
- Mâncărime
- Tuse
- Vărsături
Există și cazuri rare în care reacțiile adverse pot fi severe, însă probabilitatea este foarte mică, de sub 0,2%.
Care sunt contraindicațiile procedurii de CT cu substanță de contrast?
- Nu se recomandă realizarea investigației în cazul femeilor însărcinate.
- În cazul în care pacientei i se administrează substanța de contrast, aceasta nu poate să alăpteze timp de 48 de ore.
- Nu se recomandă procedura în cazul persoanelor cu risc cardiovascular sau pacienților cu astm.
- Nu le este indicată investigația pacienților care suferă de insuficiență renală acută sau cronică.
Pentru mai multe informații despre substanța de contrast puteți accesa articolul de pe blogul nostru: https://scanmed.ro/substanta-contrast-definitii-rol. În cazul oricărei investigații, medicul sau specialistul în imagistică este cel care decide dacă este necesar să se utilizeze materiale de contrast, în funcție de fiecare situație medicală. Pentru mai multe informații, puteți apela la 021.9215.
Articole recente

Radiografie genunchi. Recomandări și afecțiunile pe care le poate depista.
Radiografie genunchi. Recomandări și afecțiunile pe care le poate depista. Radiografia genunchiului este o procedură neinvazivă, care folosește o cantitate mică de raze X pentru

Ecografie mamară. Când este recomandată și care sunt beneficiile?
Ecografie mamară. Când este recomandată și care sunt beneficiile? Ecografia mamară este o investigație imagistică care se folosește de ajutorul ultrasunetelor, pentru a crea imagini