CT abdominal. Ce organe poate examina?
CT-ul abdominal reprezintă o investigație imagistică non-invazivă și nedureroasă, care analizează structurile abdomenului, și oferă imagini detaliate ale acestora. Procedura folosește raze X și poate fi efectuat nativ sau cu substanță de contrast. În majoritatea cazurilor, specialiștii recomandă utilizarea substanței de contrast, pentru a obține imagini precise și a vizualiza structurile mai clar.
Ce organe se văd la un CT abdominal?
CT-ul abdominal poate vizualiza o serie largă de organe din zona abdominală. Acestea sunt: splina, stomacul, ficatul, rinichii, intestinele, pancreasul, vezica urinară și căile biliare. Astfel, investigația poate sesiza anomalii la nivelul acestor organe și poate ajuta la diagnosticarea corectă.
Deși CT-ul la abdomen și CT-ul pelvin sunt două investigații diferite, acestea se efectuează deseori împreună, datorită poziționării lor adiacente.
Ce afecțiuni poate identifica un CT abdominal?
Computerul Tomograf la abdomen este utilizat pentru a diagnostica afecțiuni precum:
- Insuficiența renală;
- Abcese;
- Pancreatita;
- Boala polichistică renală;
- Boala Crohn;
- Pietre la rinichi;
- Leziuni splenice;
- Apendicita;
- Anumite tipuri de cancer;
- Gastrită:
- Stenoza vezicală.
Acestea sunt doar câteva dintre afecțiunile pe care investigația le poate identifica. Datorită numărului mare de organe ce pot fi examinate cu ajutorul CT-ului abdominal, procedura poate identifica o serie largă de boli și afecțiuni.
Cât durează un Computer tomograf abdominal?
În general, efectuarea unui CT abdominal durează între 15 și 30 de minute. Timpul se poate prelungi dacă se administrează substanța de contrast sau dacă pacientul NU stă nemișcat pe parcursul procedurii.
Cât durează un CT abdomen și pelvis?
Timpul de efectuare al unui CT abdomen și pelvis este similar CT-ului abdominal, durata aproximativă fiind 15-30 minute.
Cum se desfășoară un CT abdominal?
Procedura este una relativ rapidă și simplă pentru pacient. Touși, pentru a se asigura rezultate optime, pacientului îi este recomandat să nu mănânce sau bea înainte de procedură.
Acesta va fi rugat să își îndepărteze orice obiecte metalice sau bijuterii pe timpul investigației, după care va fi poziționat pe masa de examinare. Dacă este necesar, îi va fi administrată substanța de contrast. Scannerul se va roti apoi în jurul mesei pentru a efectua imaginile cu zona examinată.
ScanMed este o clinică medicală ce folosește doar tehnologie de ultimă generație, care îi asigură pacientului confortul de care are nevoie pe timpul investigațiilor. Personalul ScanMed este alcătuit din cadre universitare și medici primari, cu ani de experiență în domeniul medical, pregătiți să ghideze pacienții pe parcursul oricărei proceduri. Pentru mai multe informații sau programări, ne puteți contacta la numărul de telefon 021 9215.
Articole recente

Radiografie genunchi. Recomandări și afecțiunile pe care le poate depista.
Radiografie genunchi. Recomandări și afecțiunile pe care le poate depista. Radiografia genunchiului este o procedură neinvazivă, care folosește o cantitate mică de raze X pentru

Ecografie mamară. Când este recomandată și care sunt beneficiile?
Ecografie mamară. Când este recomandată și care sunt beneficiile? Ecografia mamară este o investigație imagistică care se folosește de ajutorul ultrasunetelor, pentru a crea imagini