Ascita. Cauze, metode de diagnostic și tratament.
Ascita reprezintă o afecțiune medicală care se manifestă prin acumulare anormală de lichid în jurul organelor din abdomen. Aceasta este o afecțiune asociată cu sănătatea ficatului. Ascita poate fi clasificată drept: ușoară, moderată sau severă.
Care sunt cauzele afecțiunii?
Principala cauză de apariție a ascitei sunt alte afecțiuni care determină acumularea de lichid în spațiul peritoneal (membrana care înconjoară organele abdominale).
Acestea sunt :
- Pancreatita;
- Ciroza hepatică (principala cauză de apariție a ascitei);
- Ascita TBC;
- Insuficiența cardiacă;
- Cancerul hepatic, ovarian sau pancreatic;
- Sindromul nefrotic;
- Afecțiuni ale ovarelor;
- Insuficiența renală cronică;
- Tulburări ale sistemului limfatic.
Care sunt simptomele ascitei?
Ascita este o boală progresivă care nu prezintă simptome evidente la început. Pe parcursul dezvoltării acesteia, afecțiunea poate manifesta simptome care trebuie evaluate de un specialist. Acestea includ:
- Balonare;
- Creștere în greutate;
- Dispnee;
- Pierderea poftei de mâncare;
- Greață.
Ce metode de diagnostic pot identifica ascita?
Diagnosticul ascitei poate fi realizat prin diferite metode de către medicul specialist. Acesta va stabili care este cea mai potrivită, în urma unei evaluări detaliate a stării de sănătate și al istoricului medical. Principalele metode folosite pentru detectarea afecțiunii sunt:
- Examenele fizice, în care specialistul analizează simptomele cu care se confruntă pacientul.
- Analize de laborator;
- Teste de sânge;
- Ecografie abdominală;
- CT abdominal;
- Rezonanță magnetică;
- Laparoscopia sau Angiografia.
Care sunt metodele de tratament?
Tratamentul pentru ascită este stabilit în funcție de severitatea bolii și cauza acesteia. Medicul poate alege un tratament medicamentos (care ajută la eliminarea excesului de lichid din corp), tratament bazat pe o dietă care reduce consumul de sodiu sau paracenteză (surplusul de lichid din abdomen este extras printr-o seringă). În cazurile avansate, pot fi necesare intervenții chrurgicale sau chiar un transplant de ficat.
ScanMed este o clinică medicală dotată cu aparatură medicală de ultimă generație, care poate identifica acest tip de afecțiune cu ajutorul aparatelor de înaltă performanță. Personalul nostru este format din medici primari și cadre universitare, care ghidează pacienții cu mare atenție pe tot parcursul procedurilor. Pentru mai multe detalii sau programări, ne puteți contacta la numărul de telefon 021 9215.
.
Articole recente

Radiografie genunchi. Recomandări și afecțiunile pe care le poate depista.
Radiografie genunchi. Recomandări și afecțiunile pe care le poate depista. Radiografia genunchiului este o procedură neinvazivă, care folosește o cantitate mică de raze X pentru

Ecografie mamară. Când este recomandată și care sunt beneficiile?
Ecografie mamară. Când este recomandată și care sunt beneficiile? Ecografia mamară este o investigație imagistică care se folosește de ajutorul ultrasunetelor, pentru a crea imagini