Apendicita acută. Care sunt simptomele afecțiunii și cum se manifestă?
Apendicita acută reprezintă o afecțiune cauzată de inflamația apendicelui cecal, aflat în prelungirea tubului intestinal. Apendicita poate apărea de multe ori brusc, fiind o urgență medicală care trebuie tratată imediat, chirurgical. Afecțiunea cronică este frecvent întâlnită atât la copii cât și la persoanele adulte.
Apendicele este un organ care contribuie la buna funcționare a organismului. Acesta îndeplinește funcții precum: menținerea sănătății sistemului digestiv, susținerea florei intestinale dar și a sistemului imunitar.
Care sunt simptomele apendicitei acute?
Principalul simptom care poate fi asociat cu apendicita acută este durerea intensă abdominală. În cazul în care apendicita se dezvoltă brusc, aceasta poate fi identificată prin dureri abdominale care se intensifică progresiv pe parcursul zilei. Alte simptome care pot semnala afecțiunea sunt:
- Tuse;
- Febră ușoară;
- Lipsa poftei de mâncare;
- Greață;
- Balonare sau crampe abdominale;
- Dereglări de tranzit;.
Care este cauza de apariție a apendicitei acute?
Cauza exactă a apendicitei nu este clar definită, însă există niște factori care pot mări probabilitea ca afecțiunea să se declanșeze. Aceștia sunt:
- Obstrucția lumenului apendicelui (acumularea de fecale si reziduuri solidificate);
- Ingerarea de sâmburi sau semințe;
- Paraziții intestinali;
- Infecțiile virale precum rujeola sau gripa;
- Tumorile la nivelul tractului digestiv;.
Ce complicații poate avea apendicita?
Principalele complicații care se pot manifesta din cauza apendicitei netratate sunt: peritonita (infectarea membranei care protejează abdomenul) și abcesul apendicular (formarea unei pungi cu puroi la nivelul apendicelui). Este esențială tratarea urgentă a apendicitei, deoarece aceste complicații pot duce la deces.
Cum se poate diagnostica apendicita acută?
Diagnosticul de apendicită poate fi pus prin examinarea fizică realizată de un medic specialist, sau cu ajutorul testelor imagistice. Principalele investigații folosite de medici sunt:
- Ecografia abdominală;
- CT-ul abdominal
- RMN-ul abdominal
Toate aceste proceduri creează, prin tehnologii diferite, imagini cu structurile abdomenului. Astfel, specialiștii pot identifica dacă există sau nu anomalii la nivelul apendicelui.
Cum se tratează apendicita?
De cele mai multe ori, apendicita este tratată prin intervenție chirurgicală, care implică îndepărtarea apendicelui inflamat. Operația durează în jur de 30 de minute și se realizează doar cu anestezie parțială sau totală. Există două tipuri de intervenții chirurgicale:
- Apendicectomia clasică. Se realizează printr-o incizie de câțiva centimetri în zona abdominală.
- Apendicectomia prin intervenție laparoscopică. Se realizează prin 3 incizii mici. Această metodă este practicată cel mai des, deoarece recuperarea pacientului este mai rapidă și mai ușoară.
ScanMed este o clinică medicală dotată cu aparatură medicală de ultimă generație, care poate identifica acest tip de afecțiune cu ajutorul aparatelor de înaltă performanță. Personalul nostru este format din medici primari și cadre universitare, care ghidează pacienții cu mare atenție pe tot parcursul procedurilor. Pentru mai multe detalii sau programări, ne puteți contacta la numărul de telefon 021 9215.
Articole recente

RMN pelvis. Cât durează investigația și ce organe vizualizează?
RMN pelvis. Cât durează investigația și ce organe vizualizează? RMN-ul la pelvis este o metodă de diagnostic avansată, care folosește un câmp magnetic puternic pentru

Radiografie gleznă. Beneficii, timpul de desfășurare și prețul investigației.
Radiografie gleznă. Beneficii, timpul de desfășurare și prețul investigației. Radiografia gleznei este o investigație imagistică care folosește raze X pentru a realiza imagini detaliate ale