Ești asigurat CAS? ScanMed deține contract CASMB și oferă decontări neliminate. AFLĂ MAI MULTE

Ești asigurat CAS? ScanMed deține contract CASMB și oferă decontări neliminate.

25 sept.

Apendicita acută. Care sunt simptomele afecțiunii și cum se manifestă?

Apendicita acută reprezintă o afecțiune cauzată de inflamația apendicelui cecal, aflat în prelungirea tubului intestinal. Apendicita poate apărea de multe ori brusc, fiind o urgență medicală care trebuie tratată imediat, chirurgical. Afecțiunea cronică este frecvent întâlnită atât la copii cât și la persoanele adulte. 

 

Apendicele este un organ care contribuie la buna funcționare a organismului. Acesta îndeplinește funcții precum: menținerea sănătății sistemului digestiv, susținerea florei intestinale dar și a sistemului imunitar.  

Care sunt simptomele apendicitei acute?

Principalul simptom care poate fi asociat cu apendicita acută este durerea intensă abdominală. În cazul în care apendicita se dezvoltă brusc, aceasta poate fi identificată prin dureri abdominale care se intensifică progresiv pe parcursul zilei. Alte simptome care pot semnala afecțiunea sunt: 

Care este cauza de apariție a apendicitei acute?

Cauza exactă a apendicitei nu este clar definită, însă există niște factori care pot mări probabilitea ca afecțiunea se declanșeze. Aceștia sunt: 

Ce complicații poate avea apendicita?

Principalele complicații care se pot manifesta din cauza apendicitei netratate sunt: peritonita (infectarea membranei care protejează abdomenul) și abcesul apendicular (formarea unei pungi cu puroi la nivelul apendicelui). Este esențială tratarea urgentă a apendicitei, deoarece aceste complicații pot duce la deces. 

Cum se poate diagnostica apendicita acută?

Diagnosticul de apendicită poate fi pus prin examinarea fizică realizată de un medic specialist, sau cu ajutorul testelor imagistice. Principalele investigații folosite de medici sunt: 

 

Toate aceste proceduri creează, prin tehnologii diferite, imagini cu structurile abdomenului. Astfel, specialiștii pot identifica dacă există sau nu anomalii la nivelul apendicelui. 

Cum se tratează apendicita?

De cele mai multe ori, apendicita este tratată prin intervenție chirurgicală, care implică îndepărtarea apendicelui inflamat. Operația durează în jur de 30 de minute și se realizează doar cu anestezie parțială sau totală. Există două tipuri de intervenții chirurgicale: 

 

 

ScanMed este o clinică medicală dotată cu aparatură medicală de ultimă generație, care poate identifica acest tip de afecțiune cu ajutorul aparatelor de înaltă performanță. Personalul nostru este format din medici primari și cadre universitare, care ghidează pacienții cu mare atenție pe tot parcursul procedurilor. Pentru mai multe detalii sau programări, ne puteți contacta la numărul de telefon 021 9215. 

Articole recente