17 Ian
Scleroza multiplă. Metode de diagnostic, simptome și tratament.
Scleroza multiplă, numită și scleroza în plăci, este o boala cronică care afectează sistemul nervos central. Aceasta este o afecțiune de tip autoimun, a cărei cauze nu sunt cunoscute în totalitate. Scleroza multiplă afectează preponderent persoanele de sex feminin și tinerii cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani. Scleroza multiplă este o boală care poate conduce la dizabilități motorii permanente.
Care sunt principalele simptome ce pot indica scleroza multiplă?
Simptomele cele mai întâlnite care semnalează această afecțiune sunt:
- Pierderile senzoriale
- Inabilitatea de a coordona mișcările musculare
- Dificultatea de a vorbi
- Senzația de amorțeală sau furnicături
- Parezele
- Tulburările de văz sau pierderea totală a vederii
Este important ca toți pacienții care suferă de aceste simptome să caute imediat ajutor medical specializat. Astfel, se poate efectua o evaluare a stării de sănătate și se pot aplica metode de tratament încă din stadiile timpurii ale bolii.
Care sunt factorii de risc ce pot declanșa apariția sclerozei multiple?
Deși cauzele sclerozei multiple nu sunt cunoscute în totalitate, specialiștii au identificat câțiva factori de risc care pot favoriza apariția afecțiunii. Aceștia sunt:
- Fumatul
- Stresul pe perioade îndelungate
- Bolile autoimune
- Istoricul familial de scleroză multiplă
- Dereglările hormonale
- Sexul feminin
Care sunt metodele de diagnostic folosite pentru identificarea sclerozei în plăci?
În urma identificării nevoilor medicale ale pacientului, medicul specialist va decide care este metoda de diagnostic potrivită pentru acesta. Principalele metode de diagnostic folosite sunt:
- RMN celebral
- RMN coloană vertebrală
- Anumite analize de sânge (se folosesc pentru a exclude posibilitatea de a avea altă afecțiune care are simptome similare)
- Analiza lichidului cefalo-rahidian
- Investigații paraclinice pentru evaluarea transmiterii impulsurilor nervoase
Cum se poate trata scleroza multiplă?
Scleroza multiplă nu poate fi tratată în totalitate, însă există metode de tratament care pot îmbunătăți semnificativ calitatea vieții pacientului. Tratamentele pentru scleroza multiplă ajută la reducerea frecvenței manifestărilor și simptomelor afecțiunii. Printre cele mai utilizate tratamente de numără:
- Antidepresivele
- Medicamentele împotriva durerii
- Relaxantele musculare
- Fizioterapia
- Kinetoterapia
- Corticosteroizii
Aceste metode de tratament vizează încetinirea progresului afecțiunii, controlul manifestărilor clinice și reducerea frecvenței episoadelor de agravare a simptomelor.
Medicul specialist va decide care sunt procedurile de diagnosticare și tratament adecvate, în funcție de simptomele și istoricul pacientului. Astfel, pacientul se poate asigura că va primi un diagnostic precis și un plan de tratament eficient. Clinica ScanMed este formată doar din medici specializați și cadre universitare care vă pot ghida pe parcursul oricărei investigații imagistice, în siguranță. Pentru mai multe informații ne puteți contacta la numărul de telefon 021 9215.
Articole recente

Radiografie genunchi. Recomandări și afecțiunile pe care le poate depista.
Radiografie genunchi. Recomandări și afecțiunile pe care le poate depista. Radiografia genunchiului este o procedură neinvazivă, care folosește o cantitate mică de raze X pentru

Ecografie mamară. Când este recomandată și care sunt beneficiile?
Ecografie mamară. Când este recomandată și care sunt beneficiile? Ecografia mamară este o investigație imagistică care se folosește de ajutorul ultrasunetelor, pentru a crea imagini