Ești asigurat CAS? ScanMed deține contract CASMB și oferă decontări neliminate. AFLĂ MAI MULTE

Ești asigurat CAS? ScanMed deține contract CASMB și oferă decontări neliminate.

17 Ian

RMN vs. Tomografie Computerizată (CT)- Pe care să îl alegi

RMN și CT sunt utilizate în medicină pentru a vizualiza în detaliu imagini ale diferitelor organe sau țesuturi din corp. Diferența majoră dintre aceste două procedee de imagistică medicală este faptul că RMN-ul (Rezonanța magnetică nucleară) folosește unde radio, pe când CT-ul (Computer Tomograf) folosește raze X

Ce este RMN-ul?

RMN-ul este o procedură nedureroasă și neinvazivă prin care medicii sau specialiștii în imagistică obțin imagini detaliate ale unor organe sau țesuturi din interiorul organismului.

 

Echipamentele de rezonanță magnetică (RMN) se folosesc de câmpuri electromagnetice și unde radio pentru a interacționa cu protonii din țesutul corpului uman. Această interacțiune duce la un semnal care este prelucrat pentru a obține imagini detaliate ale țesuturilor și structurilor din interiorul corpului.

Ce este CT-ul?

CT-ul este de asemenea o procedură neinvazivă și nedureroasă pentru recrearea detaliată a organelor interne. Acesta emite radiații X ce străbat corpul. Aceste radiații sunt absorbite de țesuturi în funcție de densitatea lor.

 

Razele X permit obținerea unor imagini transversale ale zonei de interes și reconstrucții tridimensionale ale acestora.

Diferențe dintre RMN și CT

RMN-ul oferă o serie detaliată de imagini ale țesuturilor moi, pe cum ar fii creierul, măduva spinării, articulații și organe interne. CT-ul pe de altă parte este mai sensibil la structuri dense, este mai util în vizualizarea fracturilor, cavitații craniene, calcurilor renali etc.

 

Computerul Tomograf (CT) este adesea ales în cazurile de urgență datorită timpului scăzut de scanare și capacității de furnizare a imaginilor. Durata unei investigații RMN poate varia de la 15 minute până la 90 de minute. Timpul procedurii fluctuează în funcție de partea corpului care este examinată.

 

Radiațiile ionizate nu se regăsesc în cazul unui RMN, iar acesta nu prezintă un risc de expunere la radiații. CT-ul pe de altă parte, folosește raze X care sunt forme de radiații ionizate. Deși se ia în considerare ca dozele să fie s menținute la niveluri cât mai scăzute, totuși există potențialul unei expuneri la radiații.

 

În cazul oricărei investigații, medicul sau specialistul în imagistică este cel care decide care procedură este necesară să se utilizeze, în funcție de fiecare situație medicală. Pentru mai multe informații, puteți apela la 021.9215

Articole recente