17 Ian
RMN pelvin. Avantaje, indicații și procesul investigației.
RMN-ul pelvin reprezintă o investigație imagistică care folosește un câmp magnetic puternic și unde de radiofrecvență, pentru a produce imagini detaliate ale zonei pelvine. Astfel, imaginile produse conțin reprezentări ale vezicii urinare, ale organelor de reproducere masculine și feminine, ale ganglionilor limfatici, intestinului gros și subțire și ale oaselor pelvine.
Când este indicat un RMN pelvin?
RMN-ul pelvin este recomandat în următoarele situații:
- Depistarea afecțiunilor organelor pelvine
- Infertilitate
- Identificarea hemoragiilor interne
- Depistarea tumorilor din regiunea pelvină
- Depistarea unei mase pelviane care apare în timpul sarcinii
- Identificarea unor leziuni sau traumatisme la nivelul șoldului
- Dureri de șold puternice
- Endometrioză
Avantajele unui RMN pelvin
Principalele avantaje ale investigației sunt:
- Este neinvaziv și nedureros
- Nu implică radiații
- Oferă imagini detaliate ale structurilor pelvine, care ajută la diagnosticarea și tratarea pacientului
- Identifică originiea tumorilor pelvine, mai exact decât alte investigații imagistice
- Ajută la depistarea cazurilor în care se pot evita proceduri chirurgicale extensive
- Oferă posibilitatea de a diagnostica precoce afecțiunile
Contraindicațiile investigației
RMN-ul pelvin nu este indicat pentru femeile aflate în trimestrul I de sarcină sau pentru persoanele alergice la substanța de contrast. De asemenea, RMN-ul este contraindicat pentru pacienții care au implanturi metalice (plăci metalice, șuruburi, stimulatoare cardiace, tije metalice, anumite implanturi dentare, pacemakere etc.). Pacientul trebuie să informeze specialiștii în legătură cu alte afecțiuni de care suferă sau medicamentele pe care le administrează. RMN-ul pelvin nu este recomandat pacienților cu insuficiența renală.
Cum decurge procedura tip RMN pelvin?
RMN-ul pelvin nu presupune o pregătire specială înainte de a efectua investigația. Totuși, pacienților le este indicat să nu consume alimente sau lichide cu minim 3 ore înainte de procedură. În plus, pacienții trebuie să îndepărteze orice obiect metalic, cum ar fi curelele sau alte accesorii. Pacientul va fi așezat pe o masă de scanare care va fi glisată în interiorul aparatului RMN. Masa de scanare se va introduce încet în interiorul tunelului aparatului RMN. Este esențial ca pacientul să rămână nemișcat pentru a obține imagini cât mai clare. Procedura durează între 30 și 60 de minute.
Pentru mai multe informații despre procedura tip RMN realizată în cadrul clinicii noastre, puteți accesa pagina noastră. Clinica ScanMed utilizează doar aparate de ultimă generație, pentru a asigura rezultate cât mai precise. Pentru mai multe detalii, ne puteți apela la 021.9215.
Articole recente
CT cerebral. Cum se desfășoară procedura și ce afecțiuni poate depista?
CT cerebral. Cum se desfășoară procedura și ce afecțiuni poate depista? CT-ul cerebral este o investigație imagistică avansată care folosește raze X pentru a obține
Boala Alzheimer. Cum apare și care sunt metodele de tratament?
Boala Alzheimer. Cum apare și care sunt metodele de tratament? Boala Alzheimer este o afecțiune neurologică progresivă care afectează memoria, gândirea, comportamentul și, în stadii
Servicii medicale RMN/CT/RX
Servicii medicale de înaltă performanță, susținute de tehnologie de vârf. Calitate și precizie în diagnosticul medical.