17 Ian
Epilepsia. Metode de diagnostic, simptome și tratament.
Epilepsia este o tulburare neurologică caracterizată prin apariția unor convulsii sau episoade scurte de mișcări involuntare. Acestea sunt deseori însoțite de pierderea cunoștinței și a controlului funcției intestinului gros sau a vezicii urinare.
Epilepsia poate implica doar o zonă specifică a creierului (epilepsie parțială) sau ambele emisfere cerebrale (epilepsie generalizată). Din păcate, această boală cronică afectează aproximativ 65 de milioane de oameni în întreaga lume. O singură criză NU stabilește diagnosticul de epilepsie. În mod obișnuit, pentru a diagnostica epilepsia, este necesar să fie prezente cel puțin două crize spontane, neprovocate.
Fazele de manifestare ale crizelor epileptice.
- Faza pre-ictală. Aceasta este prima fază de manifestare, premergătoare crizei. Pacientul poate manifesta simptome care semnalează că o criză se apropie, precum: anxietate, confuzie, schimbări în percepția realității.
- Faza ictală. Aceasta reprezintă perioada din timpul crizei. Poate dura câteva secunde până la câteva minute. Se manifestă prin contracții musculare și mișcări convulsive repetate și rapide.
- Faza post-ictală. Aceasta este perioada de după criză. Poate dura de la câteva minute până la câteva ore. Se manifestă prin lipsuri în memorie, dificultăți în vorbire și incapacitatea pe o perioadă, de reluare completă a funcțiilor normale.
Care sunt simptomele epilepsiei?
Această boală cronică poate fi semnalată de anumiți factori. Cele mai comune simptome pe care pacienții le manifestă sunt:
- Stare temporară de confuzie
- Mișcări incontrolabile ale mâinilor și picioarelor
- Anxietate
- Pierderea cunoștinței
- Ritm cardiac rapid
- Furnicături sau amorțeală
- Mușchi încordați
Care sunt factorii de risc ai afecțiunii?
- Moștenirea genetică
- Tumori cerebrale
- Somnul insuficient
- Vârsta (epilepsia este cel mai des întâlnită la copii sau la adulții mai în vârstă)
- Leziuni la nivelul capului
- Stresul pe perioade îndelungate
- Alte boli, precum: autism, ADHD sau Alzheimer.
Acestea sunt cele mai întâlnite cauze ale apariției epilepsiei. Dacă sunteți predispuși la această afecțiune prin factorii de risc enumerați mai sus, este important să realizați controale de rutină regulat, la medicii specialiști.
Care sunt metodele de diagnostic folosite pentru a identifica epilepsia?
Diagnosticul poate fi stabilit de medic prin examen fizic, analiza istoricului medical sau teste de sânge. Există și cazuri în care medicul poate recomanda teste suplimentare pentru a se asigura de acuratețea diagnosticului. Cele mai folosite teste în cazul epilepsiei sunt:
- CT cerebral. Poate identifica sursa epilepsiei, precum tumori, sângerări sau infecții.
- RMN la cap. Identifică anormalitățile structurale și posibile leziuni.
- Electroencefalograma (EEG). Măsoară activitatea electrică a creierului.
Care sunt cele mai eficiente metode de tratament?
Pentru cele mai multe cazuri de epilepsie, tratamentul ales de medici este unul medicamentos. Intervențiile chirurgicale sunt necesare doar atunci când medicamentele nu aduc rezultate sau pentru cazurile grave ale afecțiunii.
Tratamentele medicamentoase se bazează pe administrarea unor medicamente antiepileptice. Acestea reduc semnificativ frecvența crizelor și reușesc să ofere un control asupra lor.
Tratamentul chirurgical implică îndepărtarea porțiunii cerebrale care cauzează crizele. Deși rar, acest tratament poate avea complicații la nivel cerebral. De aceea, este indicat ca decizia să fie luată de pacient împreună cu specialistul medical, prin analizarea tuturor riscurilor și beneficiilor.
ScanMed este o clinică medicală dotată cu aparatură de ultimă generație, care poate identifica acest tip de afecțiune cu ajutorul aparatelor performante. Personalul nostru este alcătuit din medici primari și cadre universitare, care vă pot ghida pe tot parcursul procedurii. Pentru mai multe informații despre clinica noastră, puteți vizita pagina noastră sau ne puteți contacta la numărul de telefon 021 9215.
Articole recente
CT cerebral. Cum se desfășoară procedura și ce afecțiuni poate depista?
CT cerebral. Cum se desfășoară procedura și ce afecțiuni poate depista? CT-ul cerebral este o investigație imagistică avansată care folosește raze X pentru a obține
Boala Alzheimer. Cum apare și care sunt metodele de tratament?
Boala Alzheimer. Cum apare și care sunt metodele de tratament? Boala Alzheimer este o afecțiune neurologică progresivă care afectează memoria, gândirea, comportamentul și, în stadii
Servicii medicale RMN/CT/RX
Servicii medicale de înaltă performanță, susținute de tehnologie de vârf. Calitate și precizie în diagnosticul medical.