17 Ian
CT sau RMN: când se recomandă fiecare procedură?
Afecțiunile oncologice, reunite sub denumirea de „cancer”, generează anual peste 27 milioane de victime în întreaga lume. Cele mai multe decese sunt provocate de către tumorile maligne pulmonare și colorectale, alături de cele localizate la ficat, stomac și sân.
La ora actuală, medicii consideră că riscul de cancer ar putea fi redus în primul rând prin adoptarea unui stil de viață sănătos. Astfel, este ideal să includem în viața cotidiană o alimentație echilibrată, mișcare, managementul stresului, renunțarea la tutun și alcool.
Efectuarea unui set anual de analize poate depista multe afecțiuni maligne în stadii incipiente. Tratamentul are o rată de succes mult mai bună în etapele inițiale ale apariției bolii.
Rata de supraviețuire a bolnavilor de cancer a crescut semnificativ odată cu apariția si utilizarea pe scară largă a investigațiilor imagistice de înaltă performanță. Astfel, dezvoltarea aparaturii tip Computer Tomograf (CT) și Rezonanță Magnetică Nucleare (RMN), împreună cu analizele de laborator, contribuie la depistarea afecțiunilor grave și monitorizarea performantă a pacienților. Dezvoltarea din ultimii ani a tehnologiei a făcut ca investigații precum computer tomografia și imagistica prin rezonanță magnetică să fie tot mai precise. Echipamentele au ajuns să fie dotate cu softuri și opțiuni care măresc exponențial performanța. Acestea contribuie cu succes la stabilirea terapiilor personalizate pentru fiecare caz în parte.
Ce este tomografia computerizată CT?
La ora actuală, tomografia computerizată face parte din protocolul de diagnostic standard al afectiunilor maligne. Investigatia îi ajută pe medici să monitorizeze în timp evoluția cazurilor și să ajusteze terapia, acolo unde se impune această măsură.
Tomografia computerizată reprezintă o investigație din imagistica medicală, investigație ce are la bază scanarea corpului cu ajutorul razelor X. Cu ajutorul acestora, specialiștii în imagistică medicală obțin imagini detaliate ale organelor interne, vaselor de sânge și oaselor.
Termenul “tomografie” provine din limba greacă” “tomos” înseamnă felie, bucată, iar “graphein” semnifică a scrie, a înregistra. Așadar, cu ajutorul scanerelor performante și computerelor, specialiștii în imagistică reușesc să obțină imagini în secțiune ale diverselor zone din corp. Acestea pot fi analizate individual, în sistem 2-D, sau pot fi vizualizate în sistem 3-D. Tomografele de ultimă generație înregistrează imaginile în timp real, în sistem spirală. Acest sistem permite o vizualizare cu maximum de acuratețe, pentru a depista anomalii de dimensiuni din ce în ce mai mici. Astfel, cu ajutorul tomografiei computerizate, cresc șansele de a depista tumorile cât mai aproape de debut.
De asemenea, tomografia computerizată se folosește și în diagnosticarea unor afecțiuni cardiovasculare precum ateroscleroza, anevrismul, accidentul vascular cerebral, boli ale coloanei vertebrale, calculi biliari și renali, abcese, boli inflamatorii precum colita ulcerativă și sinuzita, traumatismele cerebrale, anomalii în funcționarea creierului, anumite tipuri de cancer, afecțiuni osoase, ale organelor interne sau pentru a evalua circulația sanguină în anumite zone ale corpului.
Tomografia computerizată face parte din protocolul de stadializare a cancerului, în stabilirea programelor de iradiere în radioterapie și se poate folosi pentru ghidaj în realizarea biopsiilor. Mai mult, medicii apelează la tomografia computerizată pentru a monitoriza evoluția unor tumori pe parcursul tratamentului.
Când se recomandă tomografia computerizată CT?
În programele de screening, tomografia computerizată cu doză mică de radiații este recomandată în cazul celor care au un risc major de a dezvolta un cancer pulmonar. În această categorie, se încadrează persoanele cu vârsta între 50 și 80 de ani, care au fumat mai mult de 20 de ani, cel puțin un pachet pe zi. Aici se încadrează atât cei care încă fumează, dar și cei care s-au lăsat de fumat cu mai puțin de 15 ani în urmă.
Ct este procedura implicată și în realizarea colonoscopiilor virtuale, investigații care pot fi folosite pentru screeningul tumorilor colorectale și al polipilor. Tomografia computerizată este o investigație ușor de suportat. Pacientul este așezat pe un pat special, iar patul este manevrat astfel încât zona testată să ajungă sub scanner. Scannerul înregistrează imaginile, iar medicul va comunica permanent cu pacientul. Acesta va fi rugat să respire normal sau să-și țină respirația, pentru ca medicul să poate obține imagine cât mai precise din zona investigată.
În funcție de zona anatomică scanată, medicii pot folosi substanță de contrast care se injectează pacientului, pentru o mai bună vizualizare a structurilor investigate. Înainte de procedură, pacienții nu trebuie să mănânce timp de câteva ore.
Procesul investigației CT
Persoanele care primesc recomandarea de a face o tomografie computerizată trebuie să semnaleze medicului orice afecțiune, alergie sau medicație pe care o iau. Sarcina este o contraindicație pentru tomografie, excepție făcând anumite urgențe medicale. De obicei, investigația durează între 10 și 20 de minute, însă procesarea rezultatului poate dura câteva zile sau chiar săptămâni. În cazul în care pacienții au primit substanță de contrast, ei trebuie să știe că aceasta se va elimina din corp prin urină.
După efectuarea investigației, pacienții își pot relua imediat activitățile curente. Cât privește temerile privind iradierea, acestea nu sunt justificate, având în vedere beneficiile tomografiei și faptul că aceasta se face doar la recomandarea medicului și nu de rutină. Tehnologia modernă face posibilă expunerea minimă la dozele de radiații, astfel încât riscul de cancer pe termen lung ca urmare a iradierii să fie mic, sub 1 la 2000 de cazuri. Expunerea la radiații din timpul tomografiei este echivalentă cu expunerea la radiația naturală între câteva luni și câțiva ani, în funcție de cât de mare este zona din corp explorată.
Ce este investigația prin rezonanță magnetică (IRM sau RMN)?
Investigația prin rezonanță magnetică este extrem de importantă la ora actuală în multe ramuri din medicină. Prin capacitatea aparatelor performante care combină efectele undelor radio și câmpul magnetic puternic, specialiștii în radiologie si imagistică medicală reușesc să obțină imagini detaliate despre corpul uman. Spre deosebire de aparatele de tomografie computerizată, scanerele care folosesc rezonanța magnetică au forma tubulară, iar investigația durează între 15 și 90 de minute, în funcție de zona scanată.
Cu ajutorul rezonanței magnetice, medicii reușesc să analizeze aproape orice zonă din corp. Această investigație imagistică oferă imagini detaliate despre țesuturile moi, ligamente și organe.
Este utilizată pentru scanarea creierului, coloanei vertebrale, oaselor, articulațiilor și a țesutului mamar. De asemenea, inima, vasele de sânge, ficatul, uterul și prostata sunt evaluate prin IRM. Una dintre cele mai importante aplicații ale imagisticii prin rezonanță magnetică este în afectiunile oncologice.
Rezultatul IRM ajută echipele multidisciplinare de medici să depisteze tumorile, să evalueze gradul de diseminare si determinările secundare, să stabilească tratamentul personalizat și să monitorizeze efectele terapiilor oncologice. În multe situații, se foloseste substanța de contrast, pentru cresterea gradului de acuratete si performanta investigatiei.
Această investigație a evoluat mult de-a lungul timpului, iar aparatele de ultimă generație oferă o mai mare precizie a scanării, până la leziuni de 2 mm. Aceasta înseamnă că tehnologia actuală poate pune în evidență modificări ale țesuturilor în stadii tot mai incipiente. De asemenea, scanarele performante pot oferi o diferențiere mai bună între țesuturile benigne și cele maligne. Investigația durează mult mai puțin, iar pacienții beneficiază de un confort sporit în timpul evaluării.
Când se recomandă investigația prin rezonanță magnetică?
IRM-ul sau RMN-ul reprezintă una dintre cele mai sigure investigații din medicina actuală. Pentru că nu implică iradiere, poate fi repetată ori de câte ori este nevoie. Zgomotul produs de aparate poate fi ușor de suportat cu ajutorul unor dispozitive care se fixează în urechi. Doar persoanele claustrofobe ar putea resimți un disconfort, de aceea in cazul acestora si la investigatiile efectuate copiilor, este posibil ca medicii sa recurga la o procedura de sedare usoara.
Imagistica prin rezonanță magnetică este contraindicată în primul trimestru de sarcină, dar și persoanelor cu stimulator cardiac, implant cohlear, clipsuri pentru anevrisme sau alte dispozitive metalice. Toate acestea trebuie semnalate medicului înainte de investigație.
Rezonanța magnetică nu are efecte adverse dovedite. Singurele mici probleme pot apărea după injectarea substanței de contrast, iar acestea sunt greața, durerea de cap sau la locul de injectare.
Care sunt diferențele dintre tomografie și rezonanță magnetică?
Principala diferență între cele două investigații este aceea că tomografia folosește razele X, iar rezonanța magnetică folosește combinația de câmp magnetic și unde radio.
Cele două investigații au în mare aceeași utilitate, însă costurile tomografiei computerizate sunt mai mici. Decizia de a face CT sau RMN depinde de afecțiunea care se investighează, de cât de detaliată trebuie să fie imaginea, de prezența sau nu a unei sarcini și de gradul de claustrofobie declarat de catre pacient.
Articole recente
Ecografia tiroidiană. Când se recomandă investigația?
Ecografia tiroidiană este o investigație imagistică non-invazivă și nedureroasă, care folosește ultrasunete pentru a crea imagini precise ale structurilor glandei tiroide. Examinarea
Artrita reumatoidă. Care sunt simptomele afecțiunii și factorii de risc?
Servicii medicale RMN/CT/RX
Servicii medicale de înaltă performanță, susținute de tehnologie de vârf. Calitate și precizie în diagnosticul medical.