CT cerebral. Cum se desfășoară procedura și ce afecțiuni poate depista?
CT-ul cerebral este o investigație imagistică avansată care folosește raze X pentru a obține imagini de înaltă rezoluție ale structurilor interne ale capului. Procedura este nedureroasă și neinvazivă, fiind cea mai eficientă metodă de depistare a tumorilor.
CT-ul combină mai multe imagini radiografice din unghiuri diferite pentru a genera imagini 3D, care ajută specialiștii medicali la analizarea detaliată a structurilor pacientului.
Ce afecțiuni poate depista un CT cerebral?
Investigația poate depista o gamă largă de afecțiuni, datorită tehnologiei sale avansate. Câteva dintre cele mai comune probleme de sănătate pe care un CT cerebral le poate identifica sunt:
- Leziunile cerebrale;
- Hematoamele;
- Fracturile craniene;
- Anevrismele cerebrale;
- Hidrocefalia;
- Tumorile cerebrale;
- Malformațiile la nivelul craniului;
- Infecțiile cerebrale.
CT cerebral cu substanță de contrast
Există și situații în care este necesară folosirea unei substanțe de contrast pe parcursul investigației. Aceasta este un compus chimic care ajută la obținerea unor imagini mai clare și mai detaliate ale creierului, vaselor de sânge și țesuturilor înconjurătoare. Agentul de contrast este pe bază de iod și este administrat de cele mai multe ori intravascular.
Substanța de contrast este deosebit de eficientă pentru detectarea infecțiilor cerebrale, cum ar fi abcesul cerebral sau meningita.
Investigația care NU folosește substanța de contrast se numește CT cerebral nativ.
Contraindicațiile CT-ului cerebral
Deși investigația are numeroase avantaje care beneficiază pacienții, aceasta are și o serie de contraindicații și precauții care trebuie luate în considerare. Riscurile pe care la poate aduce sunt:
- Expunerea repetată la razele X poate crește riscul de formare a cancerului. - Pacientele însărcinate sau care alăptează, prezintă riscul ca fătul să dezvolte malformații. - Pacienții cu insuficiență renală pot prezenta un risc mai mare de complicații din cauza utilizării substanței de contrast.
- Posibilitatea de a avea o reacție alergică la substanța de contrast (vărsturi, gust metalic în gură, dureri de cap, mâncărimi sau erupții cutanate).
Cum se desfășoară procedura de CT cerebral?
Înainte de începerea investigației, pacientul este rugat să îndepărteze toate obiectele de metal din posesia sa, deoarece acestea pot afecta Computerul Tomograf. Specialistul medical va așeza pacientul pe masa de examinare în poziție orizontală, după care masa se va mișca înspre aparat până când capul va fi în poziționat în dreptul scannerului.
Este important ca pacientul să rămână nemișcat pe durata scanării pentru a obține imagini clare. Dacă este necesar, pacientului i se poate pune o clemă sau o bandă pe cap pentru a preveni mișcarea. Procedura este una scurtă și poate dura între 5 și 15 minute.
Pentru informații suplimentare despre investigațiile imagistice prin computer tomograf efectuate în cadrul ScanMed, ne puteți contacta telefonic: 021.9215. Clinica ScanMed utilizează echipamente de ultimă generație pentru a garanta rezultate precise pentru pacienți.
Articole recente

Radiografie genunchi. Recomandări și afecțiunile pe care le poate depista.
Radiografie genunchi. Recomandări și afecțiunile pe care le poate depista. Radiografia genunchiului este o procedură neinvazivă, care folosește o cantitate mică de raze X pentru

Ecografie mamară. Când este recomandată și care sunt beneficiile?
Ecografie mamară. Când este recomandată și care sunt beneficiile? Ecografia mamară este o investigație imagistică care se folosește de ajutorul ultrasunetelor, pentru a crea imagini