Boala Alzheimer. Cum apare și care sunt metodele de tratament?
Boala Alzheimer este o afecțiune neurologică progresivă care afectează memoria, gândirea, comportamentul și, în stadii avansate, capacitatea de a desfășura activități zilnice. Aceasta este cea mai frecventă cauză a demenței și se manifestă cel mai frecvent la persoanele de peste 65 de ani.
Care sunt cauzele de apariție ale bolii Alzheimer?
Deși cauzele exacte ale bolii Alzheimer nu sunt complet înțelese, se consideră că aceasta rezultă dintr-o combinație de factori genetici, de mediu și comportamentali care perturbă funcționarea normală a creierului. Unul dintre motivele biologice pentru care apare această afecțiune, este disfuncția unor proteine cerebrale care determină pierderea volumului cerebral. Conform cercetărilor, procesul neuropatologic din boala Alzheimer se caracterizează prin două modificări principale la nivel cerebral:
- Plăcile de beta-amiloid – Plăcile interferează comunicarea dintre neuroni, contribuind la declinul funcțiilor cerebrale.
- Ghemurile neurofibrilare – Aceste structuri apar în interiorul celulelor nervoase și afectează transportul nutrienților necesari supraviețuirii neuronilor, ducând la pierderea acestora.
Care sunt simptomele bolii Alzheimer?
Boala Alzheimer este una progresivă. Simptomele acesteia debutează cu pierderea memoriei de scurtă durată și dificultatea de a procesa informații noi. Alte simptome care se manifestă odată cu progresul bolii sunt:
- Dezorientare temporo-spațială;
- Dificultate în desfășurarea activităților zilnice;
- Tulburări de limbaj;
- Modificări de dispoziție (iritabilitate, depresie, etc.);
- Probleme motorii – dificultăți de mișcare, rigiditate musculară sau pierderea controlului asupra funcțiilor fizice;
- Atacuri de panică.
Care sunt factorii de risc?
Boala Alzheimer are o serie de factori de risc atât modificabili cât și nemodificabili, care pot crește probabilitatea de apariție. Printre aceștia se numără:
- Vârsta (înaintarea în vârstă, cel mai frecvent apare la persoanele de peste 65 de ani);
- Istoricul bolii în familie;
- Sindromul Down;
- Somnul insuficient;
- Fumatul;
- Consumul excesiv de alcool;
- Traumatismele cerebrale.
Care sunt metodele de diagnosticare?
Pentru a stabili diagnosticul bolii Alzheimer, medicul specialist va realiza o analiză detaliată a simptomelor pacientului, după care va efectua diferite tipuri de teste standardizate (MMSE, MoCA, CAMCOG). De asemenea, medicul poate sugera diverse investigații, cum ar fi:
- Analize de sânge (pentru a elimina alte posibile afecțiuni);
- RMN cerebral;
Care sunt opțiunile de tratament?
Metodele de tratament din prezent nu pot vindeca boala, dar pot diminua simptomele, ceea ce ajută la creșterea calității vieții pacientului. Astfel, sunt utilizate de cele mai multe ori medicamente precum: antidepresive, anxiolitice, antipsihotice, suplimente vitaminice sau somnifere.
Pentru a încetini progresia bolii, este important ca pacienții să adopte un stil de viață sănătos bazat pe o dietă echilibrată, activitate fizică regulată și lectură.
Echipa medicală va stabili procedurile potrivite pentru diagnostic și tratament, ținând cont de simptomele și istoricul fiecărui pacient. Astfel, veți beneficia de un diagnostic corect și un plan de tratament adaptat nevoilor dumneavoastră.
La clinica medicală de imagistică ScanMed, avem un personal medical specializat, care vă va oferi îndrumare pe tot parcursul investigațiilor imagistice. Pentru detalii suplimentare, ne puteți contacta la numărul de telefon 021 9215.
Articole recente

Radiografie genunchi. Recomandări și afecțiunile pe care le poate depista.
Radiografie genunchi. Recomandări și afecțiunile pe care le poate depista. Radiografia genunchiului este o procedură neinvazivă, care folosește o cantitate mică de raze X pentru

Ecografie mamară. Când este recomandată și care sunt beneficiile?
Ecografie mamară. Când este recomandată și care sunt beneficiile? Ecografia mamară este o investigație imagistică care se folosește de ajutorul ultrasunetelor, pentru a crea imagini