17 Ian
Anevrismul cerebral. Simptome, tratament și metode de diagnostic.
Anevrismul cerebral reprezintă o dilatare realizată la nivelul unui vas de sânge, cauzată de slăbirea peretelui vascular. Situația capătă o gravitate ridicată atunci când dilatarea apărută se fisurează și creează o hemoragie în creier. Aceasta este cunoscută sub numele de accident vascular cerebral hemoragic. Anevrismul cerebral se poate declanșa la orice vârstă, afectând preponderent persoanele cu varste cuprinse între 30 și 60 de ani.
Simptome anevrism cerebral
De multe ori, pacienții nu suferă de simptome care pot semnala afecțiunea. Există totuși câteva semne clinice care pot indica faptul că un pacient suferă de anevrism. În cazul în care pacientul manifestă oricare dintre aceste simptome, este important ca acesta să realizeze un consult la medicul specialist, cât de repede posibil. Principalele simptome care pot apărea sunt:
- Durere de cap intensă și bruscă
- Senzație de greață
- Pierderea stării de conștiență
- Tulburări de vedere sau de echilibru
- Creșterea tensiunii arteriale
- Fotofobie (sensibilitate la lumină)
Factorii de risc ai anevrismului cerebral vascular
Factorii de risc care pot declanșa această afecțiune sunt fie genetici, fie legați de stilul de viață al pacienților. Câțiva dintre acești factori sunt:
- Istoricul familial de anevrism vascular cerebral
- Fumatul
- Consmul de droguri
- Consumul excesiv de cafea sau alcool
- Traumatismele craniene
- Boala polichistică renală
- Sindromul Ehlers-Danlos
Complicațiile anevrismului
Un anevrism rupt poate duce la complicații grave, uneori chiar cauzând moartea. Complicațiile cele mai des întânite sunt: resângerarea, convulsiile, vasospasmul (limitearea fluxului de sânge în creier) sau hidrocefalia (lichidul cerebrospinal pune presiune pe structurile creierului).
Metodele de diagnostic ale anevrismului cerebral
Majoritatea metodelor de diagnostic care pot confirma prezența unui anevrism sunt metode imagistice. Prin urmare, procedurile cel mai des folosite în cazul acestei afecțiuni sunt:
- CT-ul (computerul tomograf)
- RMN-ul
- Angiografia cerebrală
- Analiza lichidului cefalorahidian
Măsuri de prevenție
Deși anevrismele cerebrale nu pot fi prevenite întotdeauna, există câteva măsuri prin care putem diminua șansele de apariție ale acestora. Un factor important este eliminarea fumatului. Fumatul este unul dintre factorii care cauzează anevrisme cel mai frecvent. O altă măsură importantă pentru îmbunătățirea stării de sănătate este reducerea consumului de alcool și cofeină. De asemenea, o dietă sănătoasă și un stil de viață activ pot îmbunătăți semnificativ șansele de a preveni un anevrism cerebral.
Opțiunile de tratament pentru un anevrism cerebral vascular
Tratamentele folosite pentru lupta împotriva anevrismelor pot fi de tip chirurgical sau de tip terapeutic simptomatic. Intervențiile chirurgicale se raportează în principal la două metode:
- Cliparea anevrismului cerebral (medicul blochează fluxul sanguin către anevrism prin plasarea unui mic clip metalic la baza acestuia)
- Ocluzia endovasculara (medicul folosește un tub inserat prin artera femurală, care avansează prin sistemul vascular până la anevrism, pentru a opri circulația sângelui în acea zonă)
- Angiografia cerebrală
- Analiza lichidului cefalorahidian
Opțiunile terapeutice simptomatice includ:
- Anticonvulsivante
- Analgezice
- Vasopresoare
- Blocanți ai canalelor de calciu
Scanmed este o clinică medicală dotată cu aparatură medicală de ultimă generație, care poate identifica acest tip de afecțiune cu ajutorul aparatelor de înaltă performanță. Personalul nostru este format din medici primari și cadre universitare, care îi ghidează pe pacienți cu mare atenție pe tot parcursul procedurilor. Pentru mai multe detalii sau programări, ne puteți contacta la numărul de telefon 021 9215.
Articole recente
CT cerebral. Cum se desfășoară procedura și ce afecțiuni poate depista?
CT cerebral. Cum se desfășoară procedura și ce afecțiuni poate depista? CT-ul cerebral este o investigație imagistică avansată care folosește raze X pentru a obține
Boala Alzheimer. Cum apare și care sunt metodele de tratament?
Boala Alzheimer. Cum apare și care sunt metodele de tratament? Boala Alzheimer este o afecțiune neurologică progresivă care afectează memoria, gândirea, comportamentul și, în stadii
Servicii medicale RMN/CT/RX
Servicii medicale de înaltă performanță, susținute de tehnologie de vârf. Calitate și precizie în diagnosticul medical.