17 Ian
Afecțiuni hepatice. Simptome, diagnosticare și prevenție.
Ficatul este un organ vital pentru corpul nostru. Acesta îndeplinește numeroase funcții ale organismului, precum: combaterea infecțiilor, sinteza proteinelor și producția bilei pentru digestia grăsimilor. Din nefericire, multe persoane se confruntă cu afecțiuni hepatice. Diagnosticarea precoce este un factor important pentru tratarea acestor tipuri de afecțiuni. O diagnosticare târzie poate duce la cronicizarea bolii.
Principalele afecțiuni ale ficatului
Există numeroase tipuri de afecțiuni hepatice, care pot varia de la inflamații minore până la boli cronice severe. Cele din urmă, pot duce chiar la insuficiență hepatică. Există totuși o serie de afecțiuni principale, care sunt întâlnite cel mai comun în rândul problemelor cu localizare hepatică. Acestea sunt:
- Hepatita: inflamarea ficatului
- Steatoza hepatică: acumularea de grăsime în ficat
- Ciroza hepatică: pierderea funcției hepatice
- Boala polichistică: creșterea chisturilor în ficat
- Boli de ficat cu transmitere ereditară, precum Hemocromatoza (surplus de fier), Sindromul Gilbert (inabilitatea ficatului de a metaboliza bilirubina) sau Boala Wilson (surplus de cupru)
- Boala heaptică autoimună: sistemul imunitar atacă celulele hepatice
Simptome ale afecțiunilor hepatice
Principalele simptome ce pot semnala o posibilă afecțiune heaptică sunt:.
- Oboseală cronică
- Îngălbenirea ochilor și a pielii
- Pierderea bruscă a poftei de mâncare
- Dureri abdominale
- Grețuri
- Abomen și glezne umflate
- O nuanță închisă a culorii urinei
Cum putem preveni aceste afecțiuni?
Deși bolile hepatice pot fi și ereditare, există modalități prin care putem să prevenim apariția acestor afecțiuni. Principalele metode sunt:
- Eliminarea consumului excesiv de alcool. Acesta este unul din factorii principali ce determină apariției bolilor hepatice.
- Evitarea fumatului
- Vaccinarea impotriva virusurilor hepatice A și B
- Activitate fizică în mod regulat
- Menținerea unei greutăți sănătoase
- Igienă corporală optimă. Nu folosiți la comun obiecte de uz personal și obiecte intime.
- Reducerea consumul de alimente bogate în grăsimi
Metode de diagnosticare a bolilor hepatice
Ecografia abdominală reprezintă una din principalele metode de diagnosticare și evaluare a patologiei hepatice. În unele cazuri, această examinare trebuie completată de alte tipuri de proceduri, precum CT-ul, RMN-ul sau endoscopia digestivă. Acestea sunt de folos pentru a stabili un diagnostic precis și a evalua schimbări la nivelul afecțiunii.
Ecografia abdominală este cea mai frecvent folosită metodă de diagnosticare a bolilor hepatice, deoarece evaluează organele și structurile din abdomen, fără radiații. Aceasta realizează imagini detaliate cu organe precum: ficatul, vezica biliară, pancreasul, căile biliare, splina și aorta abdominală. Mai multe informații despre ecografia abdominală puteți găsi aici
Alte metode de diagnostic presupun:
- Teste de sânge
- Biopsie hepatică (examinarea microscopică a unei mostre de țesut hepatic)
- Teste genetice
Pentru diagnosticarea afecțiunilor hepatice se pot utiliza atât metode non-invazive cât și metode invazive. Medicul va selecta procedurile adecvate, în funcție de simptomele și istoricul pacientului. Astfel, acesta se poate asigura că va primi un diagnostic precis și un plan de tratament eficient. Clinica ScanMed este formată doar din medici specializați și cadre universitare, care vă pot ghida pe parcursul oricărei investigații imagistice, în siguranță. Pentru mai multe informații ne puteți contacta la numărul de telefon 021 9215.
Articole recente
Ecografia tiroidiană. Când se recomandă investigația?
Ecografia tiroidiană este o investigație imagistică non-invazivă și nedureroasă, care folosește ultrasunete pentru a crea imagini precise ale structurilor glandei tiroide. Examinarea
Artrita reumatoidă. Care sunt simptomele afecțiunii și factorii de risc?
Servicii medicale RMN/CT/RX
Servicii medicale de înaltă performanță, susținute de tehnologie de vârf. Calitate și precizie în diagnosticul medical.